אורטופד מומחה כף יד אודות ד"ר פז הרדמה בניתוחי כף יד ומרפק הנחיות לאחר ניתוח צור קשר
מאמרים:
תסמונת התעלה הקרפלית אצבע הדק גנגליון ארטריטיס של בסיס האגודל זריקת קורטיזון מרפק טניס דלקת בגיד עצב אולנרי פגיעה בעצב שבר סקפואיד שבר רדיוס דיסטלי אצבע פטישונית פגיעת רצועה באגודל פגיעה ברצועה בשורש כף היד שבר בכף היד

אצבע הדק / "טריגר פינגר"

 

 

מה זה "אצבע הדק" או "טריגר פינגר"?

הכוונה לדלקת הגורמת להיצרות של מעטפת הגידים המכופפים בכף היד. הגיד המכופף של האצבע הוא מעין רצועה המקשרת בין השריר לעצם. כאשר השריר, שנמצא באמה מתכווץ, הגיד נמתח וגורם לאצבע להתכופף פנימה לתוך כף היד. הגיד נע בתוך מעטפת עבה הבנוייה מגלגלות (Pulleys). כאשר באזור הגלגלת הראשונה נוצרת דלקת, נוצרת גם היצרות שלה. כאשר הגלגלת צרה, הגיד מתקשה להחליק דרכה ותנועתו הופכת לא חלקה. כך מורגשים "קליקים", היתפסויות וכאב בעת כיפוף האצבע. לעיתים הדלקת נוצרת בגיד עצמו והוא הופך להיות מעובה ולא סדיר, וגם אז תנועתו אינה חלקה. כאשר הגיד נתפס ומיד משתחרר (ולכן המצב נקרא אצבע הדק או טריגר פינגר), התופעה כואבת והדלקת מוחמרת וכך מחמירה ההיצרות עוד יותר. במצבים מתקדמים ולא מטופלים, האצבע עלולה להתפס באופן קבוע בלי ליכולת ליישר או לכופף אותה.

מה גורם להווצרות אצבע הדק / טריגר פינגר?

לא תמיד ידוע מה גורם לדלקת זו. ישנם מצבים רפואיים הידועים כגורמי סיכון לכך כמו סכרת, דלקת פרקים, שיגרון. במקרים רבים, הדלקת עלולה להגרם מפעילות מאומצת חוזרת ונשנית של כיפוף וישור האצבע. דוגמאות לכך הן שימוש ממושך במספריים, מברגים וכלי עבודה וכו'.

מהם הסימפטומים והסימנים של אצבע הדק?

טריגר פינגר מתחיל ככאב בבסיס האצבע. לעיתים הכאב אינו ממוקם ויכול להיות מורגש בכל מקום לאורך האצבע או כף היד. כאשר הדלקת נמשכת ולא מטופלת, מופיע הסימן המייצג של המחלה והוא קליקים והיתפסות כואבת של הגיד בעת כיפוף וישור האצבע. תנועת הגיד ב"קפיצה" דומה להדק של כלי נשק ומכאן שם התופעה.

כיצד מאובחנת תופעת אצבע הדק?

האבחנה של טריגר פינגר נעשית בבדיקה גופנית מדוייקת ונכונה. לא ניתן לזהות את הדלקת בבדיקות דם. צילומי רנטגן או בדיקות הדמיה אחרות אינן נחוצות ואינן תורמות לאבחנה.

הטיפול באצבע הדק

השלב הראשון בטיפול בטריגר פינגר, בדרך כלל, הוא טיפול שמרני (לא ניתוחי). הטיפול כולל התאמת פעילות היד והימנעות מהפעילות החוזרת שעלולה היתה לגרום לדלקת. אמצעים נוספים לטיפול בשלב ההתחלתי של הדלקת הוא שימוש בסד לקיבוע האצבע לתקופה קצרה או בהזרקה מקומית של קורטיזון. הטיפול בהזרקה יכול לפתור את הבעיה בחלק לא מבוטל מהמקרים, אך לא בכולם.

במקרה שהטיפול השמרני לא הועיל או כאשר הדלקת חמורה והאצבע "נעולה" ולא ניתן לכופף או ליישר אותה, מומלץ טיפול ניתוחי.

ניתוח מבוצע ע"י אורטופד מומחה כף יד במסגרת אמבולטורית (ללא אשפוז) ובהרדמה מקומית. בניתוח, מבוצע חתך בבסיס האצבע המעורבת, ומבוצע חיתוך הרקמה הדלקתית ושחרור ההיצרות סביב הגיד. החתך הניתוחי נתפר במספר תפרים בודדים, ומבוצעת חבישה מרופדת ליד. מיד לאחר הניתוח ניתן ורצוי להניע את האצבעות בכדי למנוע הידבקויות בגיד. לאחר כ-10 ימים עד שבועיים מהניתוח מסירים את התפרים (במידה ולא נעשה שימוש בתפרים הנספגים מעצמם) ובהדרגה, חוזרים לפעילות מלאה עם היד.

רגישות באזור הצלקת הניתוחית צפויה להמשך למשך מספר שבועות.

 

המידע המוצג בדף זה בנוגע לאבחון וטיפול באצבע הדק "טריגר פינגר" נועד להתרשמות כללית בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול או תחליף לאבחון מקצועי ע"י רופא מומחה.

©כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני המופיעים באתר זה לרבות הטקסטים, התיאורים, הקבצים הגרפיים, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים לד"ר פז ליאור בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של האתר, כולל מוצרים, תמונות, גרפיקה, תיאורים, עיצוב וכל דבר אחר המוצג באתר, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י ד"ר ליאור פז.