שבר בעצם הסירה (סקפואיד)
ממה נגרם שבר סקפואיד (עצם הסירה)?
עצם הסירה הקרויה בלטינית סקפואיד היא העצם הגדולה ביותר מבין 8 עצמות שורש כף היד. בגלל צורתה והמיקום שלה היא רגישה יותר לשברים. שבר זה מתרחש לרוב עקב נפילה על יד מושטת (שבולמת את הנפילה). לאחר החבלה מופיעים מיידית כאבים בתנועות שורש כף היד ולעיתים, אך לא תמיד, נפיחות מקומית. שבר זה לא תמיד נראה מיידית בצילומי הרנטגן שמבוצעים לאחר החבלה. לא מעט פעמים קורה שהצילומים הראשוניים תקינים והשבר נראה רק בצילומי הביקורת שמבוצעים כשבועיים לאחר החבלה.
במידה ומיד לאחר החבלה מופיעים כאבים ובצילומי הרנטגן לא ניתן עדיין לראות את השבר יש לקבע את היד בגבס (למען הזהירות). לאחר כשבועיים, לאחר הורדת הגבס מתבצעים צילומי רנטגן לביקורת ובמידה וגם אז לא נראה שבר ניתן לחזור בהדרגה לפעילות. אם בצילומים המאוחרים נראה שבר – חובה לטפל בו.
במידה והשבר הוא עדין ואין תזוזה בין חלקי העצם השבורים ניתן לרוב לטפל בו בגבס. יש לקחת בחשבון שהטיפול בגבס בשברי הסקפואיד (עצם הסירה) הינו ממושך ונע בין 8 שבועות ועד 9 חודשים. במידה וקיימת תזוזה בין חלקי השבר אזי הטיפול יהיה לרוב ניתוח.
ישנם מספר סוגי ניתוחים לשברי סקפואיד (עצם הסירה). הניתוח הפשוט ביותר הוא קיבוע השבר ע"י בורג בשיטה זעיר פולשנית בהכוונת רנטגן או מצלמה (ארטרוסקופיה). לא לכל השברים טיפול זה מתאים וסוג הניתוח נקבע בהתאם למיקום השבר, צורת השבר וגיל המטופל. במידה והתזוזה בשבר גדולה או שקיים ריסוק של העצם מתבצע הניתוח בצורה "פתוחה". בניתוח זה פותחים את מפרק שורש כף היד ומקבעים את השבר עם חוטי מתכת או ברגים.
גם לאחר הניתוח היד תקובע בגבס לתקופה ממושכת – בהתאם לסוג השבר והניתוח.
קיים מצב בשברי עצם הסירה (סקפואיד) הנקרא "חוסר חיבור" (Non-Union). מצב זה יכול להגרם כאשר שבר סקפואיד לא טופל כיאות לאחר שקרה (כאשר לא פונים להבדק לאחר החבלה והשבר מתגלה רק באיחור) או כאשר למרות שהשבר טופל – לא נוצר חיבור. מצב זה קורה בשכיחות לא קטנה בעצם הסירה. הסיבה לכך היא שאספקת הדם לעצם הסקפואיד אינה אידאלית ולכן עצם זו רגישה במיוחד בעת שבר. כאשר חלק מהעצם אינו מקבל אספקת דם לאחר השבר הוא לא יתחבר ולעיתים אף יעבור נמק. כאשר מתגלה מצב זה של חסר חיבור, יש לטפל בו בהקדם בצורה ניתוחית. ניתוחים אלה מורכבים יותר ודורשים לרוב פתיחה של המפרק, וקיבוע השבר עם ברגים תוך כדי שימוש בשתל עצם. השתלת עצם זו נעשית ע"י נטילת פיסת עצם מהאמה או מעצם האגן והשתלתה לאזור השבר בסקפואיד. לעיתים, בהתאם לסוג השבר בסקפואיד השתלת עצם זו נעשית תוך שימוש במיקרוסקופ בטכניקה מיקרו-כירורגית.
מה קורה אם לא מטפלים בשבר בעצם הסירה (סקפואיד)?
כאשר שבר בסקפואיד אינו מטופל וחלקי העצם אינם מתחברים נוצר מצב של הרס הסחוסים במפרקים ובעצמות השכנים בשורש כף היד. מצב זה של הרס הינו מתקדם ולאחר מספר שנים תנועות כף היד הופכות מוגבלות ומלוות בכאב עז.
לכן – חובה לטפל נכון ובצורה מקצועית ומדוייקת בשברים בעצם הסירה (סקפואיד) וראוי שהטיפול יבוצע על ידי אורטופד מומחה כף יד.
המידע המוצג בדף זה בנוגע לאבחון וטיפול בשבר עצם הסירה (סקפואיד) נועד להתרשמות כללית בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול או תחליף לאבחון מקצועי ע"י רופא מומחה.
©כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני המופיעים באתר זה לרבות הטקסטים, התיאורים, הקבצים הגרפיים, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים לד"ר פז ליאור בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של האתר, כולל מוצרים, תמונות, גרפיקה, תיאורים, עיצוב וכל דבר אחר המוצג באתר, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י ד"ר ליאור פז.