אורטופד מומחה כף יד אודות ד"ר פז הרדמה בניתוחי כף יד ומרפק הנחיות לאחר ניתוח צור קשר
מאמרים:
תסמונת התעלה הקרפלית אצבע הדק גנגליון ארטריטיס של בסיס האגודל זריקת קורטיזון מרפק טניס דלקת בגיד עצב אולנרי פגיעה בעצב שבר סקפואיד שבר רדיוס דיסטלי אצבע פטישונית פגיעת רצועה באגודל פגיעה ברצועה בשורש כף היד שבר בכף היד

פגיעת רצועה באגודל

 

מהן הרצועות של האגודל?

האגודל, כמו שאר האצבעות בכף היד, מורכב מעצם המסרק ומעצמות הגליל (לאגודל יש שתי עצמות גליל בעוד שלשאר האצבעות יש שלוש עצמות גליל). העצמות מחוברות אחת לשניה על ידי רצועות (ligaments). בכל צד של המפרק ישנה רצועה עיקרית ורצועה נוספת הקרויה רצועת-עזר. רצועות אלה חשובות ליציבות של המפרק ולכוח האחיזה של האצבע.

מהם הגורמים לפגיעה ברצועה באגודל?

כאשר נגרמת נפילה או חבלה ישירה לכף היד בה האגודל מורחק משאר האצבעות (מעין "שפגט" שהאגודל עושה יחסית לאצבעות) הרצועה המייצבת של המפרק בבסיס האגודל עלולה להקרע באופן חלקי או מלא. הקרע לעיתים מלווה בשבר תלישה קטן של פיסת עצם הנתלשת עם הרצועה. הפציעה הקלאסית שגורמת לקרע ברצועה המייצבת של האגודל היא פציעת סקי. כאשר היד אוחזת במקל הסקי ונגרמת חבטה, האגודל סופג את החבטה והרצועה המייצבת עלולה להקרע מכך.

ישנה פגיעה כרונית ברצועה המייצבת של האגודל שנגרמת מביצוע פעולות חוזרות ונשנות הגורמים לעומס על הרצועה עד לכדי קריעתה. פגיעה זו אינה נגרמת מחבלה או נפילה אלא משימוש יתר לאורך זמן.

מהם הסימפטומים והסימנים?

כאב בבסיס האגודל, רגישות וקושי באחיזת חפצים עם האגודל הם הסימנים השכיחים. הרצועה שנקרעה לא מאפשרת לאגודל לאחוז חפצים בחוזקה וביציבות אל מול שאר האצבעות. כל ניסיון להפעיל לחץ ועומס על האגודל גורם מיד לכאבים.

כיצד מאובחנת התסמונת?

תיאור סיפור החבלה או צורת הנפילה לרוב יכולים להעלות את החשד שמדובר בפגיעה ברצועה של בסיס האגודל. בדיקה גופנית מדוייקת ויסודית המבוצעת על ידי אורטופד מומחה כף יד לרוב מביאה לקביעת האבחנה. יש להשלים את הבדיקה עם צילומי רנטגן מיוחדים הנעשים תוך הפעלת מתח על הרצועה בבסיס האגודל, בהשוואה לאגודל הבריא.

הטיפול

הטיפול בפגיעה ברצועה בבסיס האגודל נע מטיפול "שמרני" – קיבוע של האגודל ושורש היד בגבס למשך מספר שבועות, ועד לניתוח לתיקון הרצועה הקרועה. אם אובחן קרע חלקי של הרצועה ניתן ברוב המקרים להסתפק בקיבוע היד והאגודל בגבס למשך כ-4-6 שבועות.

מתי יש צורך בניתוח ?

אם מדובר בקרע מלא של הרצועה בבסיס האגודל הגורם לחוסר יציבות של מפרק האגודל, לרוב יש צורך בניתוח לתיקון הרצועה. בניתוח, מבוצעת תפירה מחדש של הרצועה אל מקום תלישתה מהעצם, וקיבוע המפרק עם מסמר מתכתי דק. לעיתים, כאשר נגרם בנוסף לפגיעה ברצועה גם שבר, יש צורך לקבע גם את השבר אל בסיס האגודל.

לאחר הניתוח היד והאגודל מקובעים בגבס למשך כ-4-6 שבועות.

לאחר הסרת הגבס והמסמר המתכתי, מתחיל תהליך שיקומי הנעשה במסגרת פיסיוטרפיה וריפוי בעיסוק שיקומי.

 

המידע המוצג בדף זה בנוגע לטיפול בתסמונת לחץ על עצב אולנרי במרפק נועד להתרשמות כללית בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול או תחליף לאבחון מקצועי ע"י רופא מומחה.

 

©כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני המופיעים באתר זה לרבות הטקסטים, התיאורים, הקבצים הגרפיים, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים לד"ר פז ליאור בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של האתר, כולל מוצרים, תמונות, גרפיקה, תיאורים, עיצוב וכל דבר אחר המוצג באתר, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י ד"ר ליאור פז.