שבר בכף היד
כף היד מורכבת מעצמות שורש כף היד, עצמות ה"מסרק" – העצמות שמהוות את הבסיס לאצבעות, והעצמות של הפרקים באצבעות הקרויות עצמות הגליל. בכל אחת מעצמות אלה עלול להגרם שבר. ישנם שברים מסוגים וצורות שונים, לכל אחד מהם צורת טיפול ומשמעות שונה לטווח הארוך. ישנם שני שברים שכיחים בשורש כף היד: שבר רדיוס דיסטלי, וכן שבר סקפואיד . שברים אלה אינם בכף היד עצה אלא בבסיס כף היד הקרוי גם שורש כף היד. על שברים אלה ניתן לקרוא בעמודי מידע נפרדים.
מהם הגורמים לשבר בכף היד?
המנגנון השכיח ביותר הוא חבלה ישירה (לרוב חבלת מעיכה) לקצה האצבע. שבר זה של עצם הגליל האחרונה לעיתים מלווה בחבלה קשה לציפורן. כל חבלה לאצבעות או לכף היד עצמה עלולה לגרום לשבר. נפילה על יד מושטת עלולה לגרום לשבר בעצמות שורש כף היד, שבר בעצם הסקפואיד או שבר ברדיוס המרוחק. כל השברים האלה הינם שברים שכיחים וחובה לאבחנם.
מהם הסימפטומים והסימנים לשבר בכף היד?
ישנם שני סוגי שברים: שבר "פתוח" ושבר "סגור". בשבר פתוח הכוונה לשבר המלווה בחתך שבו העצם השבורה חשופה לאויר. שבר סגור הינו שבר שבו העצם נשברה אך העור והרקמות הרכות לא נפצעו.
בשני סוגי השברים קיימת נפיחות מקומית וכאב במישוש האזור השבור. בשבר פתוח קיים גם פצע עורי שיש לטפל בו.
כיצד מאובחן שבר בכף היד?
בדיקה גופנית מכוונת המתבצעת ע"י אורטופד מומחה כף יד בלווי צילומי רנטגן לרוב מספיקים בכדי להגיע לאבחנה המדוייקת.
הטיפול בשבר בכף היד
אם מדובר בשבר סגור יש צורך לטפל בהתאם למאפייני השבר. הטיפול בשבר נגזר מהצורה שלו (האם הוא שבר "יציב" או "לא יציב" – כלומר האם עלול לזוז ולא להתחבר), האם שני חלקי העצם השבורה חופפים אחד לשני (עמדה תקינה), האם השבר חודר לתוך מפרק ופוגע גם בסחוס ועוד. תלוי כמובן מהו גיל המטופל והצרכים התפקודיים שלו. שבר באצבע אצל נגן פסנתר יטופל בצורה שונה מאשר שבר אצל איש קשיש.
שברים סגורים יכולים להיות מטופלים, בהתאם לסוג ולעמדת השבר ע"י קיבוע האצבעות בסד או בגבס, קיבוע כל היד בגבס, וכן, לעיתים יש צורך בקיבוע יציב יותר באופן ניתוחי. ניתוח לקיבוע שבר בכף היד נעשה כאשר השבר אינו יציב או כאשר העמדה של העצמות השבורות אינה משביעת רצון ועלולה לגרום לבעיה תפקודית או אחרת בכף היד. בניתוח, השבר מקובע באופן יציב ע"י פינים מתכתיים או ברגים קטנים ובמקרים חריגים על ידי פלטה וברגים. לרוב, הקיבוע בפינים המתכתיים הוא זמני, ולאחר מספר שבועות יש לשלוף אותם החוצה, לאחר שהשבר התייצב והתחבר. לאחר סיום תקופת הקיבוע יש להתחיל באופן מיידי טיפול שיקומי משולב בפיסיוטרפיה וריפוי בעיסוק, לרוב למשך מספר שבועות ואף חודשים.
המידע המוצג בדף זה בנוגע לטיפול בשבר בכף היד נועד להתרשמות כללית בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול או תחליף לאבחון מקצועי ע"י רופא מומחה.
©כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני המופיעים באתר זה לרבות הטקסטים, התיאורים, הקבצים הגרפיים, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים לד"ר פז ליאור בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של האתר, כולל מוצרים, תמונות, גרפיקה, תיאורים, עיצוב וכל דבר אחר המוצג באתר, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י ד"ר ליאור פז.